bank.com.cy

Τραπεζικές Κρίσεις: Ποιος Φέρει την Ευθύνη;

AUTOR

Σε περιόδους τραπεζικών κρίσεων, οι δανειολήπτες είναι αυτοί που πλήττονται πιο άμεσα. Ωστόσο, η ευθύνη για την εκδήλωση αυτών των κρίσεων αφορά την τραπεζική και πολιτική ηγεσία.

Η τραπεζική ηγεσία έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση των δανειακών προϊόντων και των σχετικών πολιτικών. Συχνά, αυτά τα προϊόντα και οι πολιτικές είναι διαμορφωμένα με τρόπο που μεγιστοποιεί τα κέρδη των τραπεζών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την αύξηση του κινδύνου για τους δανειολήπτες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πολιτική ηγεσία δεν επιβλέπει αρκετά ή δεν ρυθμίζει επαρκώς τις τραπεζικές δραστηριότητες, επιτρέποντας στις τράπεζες να λειτουργούν με ατιμωρησία. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία μπορεί να προωθεί οικονομικές πολιτικές που ευνοούν τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων.

Αυτή η δυναμική δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: οι τράπεζες αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν από την αυξημένη χρέωση και τον κίνδυνο. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση τραπεζικών κρίσεων, η αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και η φτωχοποίηση των χαμηλά αμειβόμενων πολιτών.

Το να αναλάβουν οι τράπεζες και η πολιτική ηγεσία την ευθύνη για τις τραπεζικές κρίσεις δεν σημαίνει μόνο το να αναγνωρίσουν τον ρόλο τους στην εκδήλωση αυτών των κρίσεων. Σημαίνει επίσης το να λάβουν μέτρα για την αλλαγή των πολιτικών και των πρακτικών που οδήγησαν σε αυτές τις κρίσεις – να επιδιώξουν μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και να προστατεύσουν τους πολίτες από την απληστία και την αδιαφορία των τραπεζών.

Σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία έχει καθήκον, ιερό και ηθικό, να προστατεύσει τα σπίτια των δανειοληπτών και όχι τα υπερκέρδη των τραπεζών που δημιουργούνται μέσω του δικαιώματος των τραπεζών να δημιουργούν χρήμα. Ενα δικαίωμα που δόθηκε για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά έχει καταλήξει σε εργαλείο αθέμιτου πλουτισμού στα χέρια των λίγων.

Bank.com.cy

Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο απλά. Είμαστε χρεωκοπημένοι και οικονομικά εξαρτημένοι εδώ και χρόνια γιατί μας διοικούν διεφθαρμένοι και ανίκανοι. Αναφέρομαι σε όλους τους συστημικούς αξιωματούχους: κρατικούς, ημικρατικούς, κομματικούς, πολιτικούς και τραπεζικούς. Αν όλοι αυτοί ειναι “καλά παιδιά” και κάνουν ότι τους λένε τα ξένα συμφέροντα που δημιουργούν το χρήμα, τότε μας επιτρέπουν να υπάρχουμε ως οικονομία, και μας δίνουν και καλά ratings. Τα οποία οι συστημικοί φλώροι διατυμπανίζουν ως προσωπικές επιτυχίες, την στιγμή που τα πάντα ακριβαίνουν, οι πολίτες με δυσκολία επιβιώνουν, η διαφθορά, διαπλοκή και ασυδοσία έχουν κτυπήσει κόκκινο, και υπάρχουν άστεγοι κύπριοι πολίτες που ζουν μέσα στα αυτοκίνητα τους! Πρόοδος και ανάπτυξη.

Ένα από αυτά που ζήτησαν τα ξένα συμφέροντα και πήραν είναι η αισχροκέρδεια σε βάρος των θύματων των τραπεζικών κρίσεων. Για αυτό και τα ταμεία ξένων συμφερόντων αγοράζουν (με δάνεια από τις τράπεζες) τις περιουσίες στο 1/6 της αξίας τους και τις πωλούν με υπερκέρδη. Ταυτόχρονα, όλοι οι εμπλεκόμενοι, κύπριοι υπαλλήλοι, αξιωματουχοι και δικηγόροι των ταμείων αισχροκερδούν με μίζες και προμήθειες. Δηλαδή, με την εγγύηση ότι δεν θα τους πειράξουν, αλλά και θα τους χρυσωσουν, οι συστημικοί προδότες, επιτρέπουν στους ξένους γύπες να τρώνε τις σάρκες του απλού Κύπριου πολίτη.

Τέλος, όλοι αυτοί οι κηφήνες των κομμάτων, και ειδικά οι γυμνοσαλιαγκες του δήθεν κέντρου, δεν έχουν κάνει μιας τιμίας μέρας δουλειά, αλλά έχουν μάθει να απομυζούν το κράτος και τους πολίτες με χίλιους  και δύο τρόπους. Το χειρότερο όμως ειναι ότι σαν καλοί Γραμματείς και Φαρισσαίοι, επικαλούνται το όφελος των πολιτών για να τους αφαιρέσουν υπογείως περισσότερα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους, όπως η πρόσβαση στην δικαιοσύνη, το δικαίωμα σε μια δίκαια διαδικασία δίκης, το δικαίωμα στην περιουσία. Έχουμε πήξει στην διαφθορά και την ασυδοσία και μόνο κάτι ακραίο μπορεί πλέον να εξυγιάνει την κοινωνία και την οικονομία.

THE LATEST

FOLLOW US

SUBCRIBE OUR NEWSLETTER