bank.com.cy

Bank.com.cy: Οι βουλευτές ψηφίζουν νόμους για να μπορούν οι τράπεζες να μας κλέβουν νόμιμα;

AUTOR

Ο τίτλος/ερώτηση ειναι δικός μας και βασίζεται στο πιο κάτω άρθρο της Άννας Θεολόγου, οικονομολόγος, πρώην μέλος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, εμπειρογνώμονας δανειακών συμβάσεων.

Χρειάζεται να αναφέρω δημόσια τα ακόλουθα που αφορούν εμένα προσωπικά και άλλους οικονομολόγους και παρά πολλούς δανειολήπτες και σας παρακαλώ δείξετε κατανόηση για το εκτενές κείμενο!

Για όσους δεν γνωρίζουν είμαι οικονομολόγος με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά και τα νομισματικά, επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το 2015, λειτουργώ ως εμπειρογνώμονας στα κυπριακά δικαστήρια, με εμπεριστατωμένες μελέτες και εκθέσεις σε θέματα ανάλυσης των δανειακών συμβάσεων και των υπολοίπων που ισχυρίζονται οι τράπεζες σε αυτά τα δάνεια.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να αναφέρω τα παρακάτω διότι δεν είναι του χαρακτήρα μου να αυτό-λιβανίζομαι αλλά τώρα κρίνω αναγκαίο να τα αναφέρω για να αιτιολογήσω το γεγονός που ενδέχεται να συμβεί. Για 8 χρόνια κρίθηκα ως αξιόπιστος μάρτυρας και εμπειρογνώμονας σε δεκάδες υποθέσεις εναντίων των τραπεζών και με τις εκθέσεις μου κατάφεραν όσοι δανειολήπτες με εμπιστεύθηκαν, να πάρουν πίσω συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ από όσα τους ΕΚΛΕΨΑΝ για τόσα χρόνια οι τράπεζες.

Οι 50 τελευταίες επιτυχημένες υποθέσεις που χειρίστηκα, συνολικού ύψους άνω των €19 εκατομμυρίων σε δάνεια, έχουν λάβει συνολική επιστροφή €8,5 εκατομμύρια, γιατί αυτή η κλεψιά που λέγαμε συνέχεια δημόσια ειναι και παραμένει πραγματικότητα. Σαν εμένα, πολλοί άλλοι οικονομολόγοι και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι λειτουργούν ως εμπειρογνώμονες και αναλύουν τα δάνεια αυτά στα κυπριακά δικαστήρια και -πιστέψετε με- δίνουμε άνισες μαχες για να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα σε ένα δικαστικό σύστημα που εξυπηρετεί επι το πλείστων τις Τράπεζες και τα Επενδυτικά Ταμεία.

Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά, δεν είναι για να παινευτώ ούτε για να προσελκύσω πελάτες, είναι γιατί οι κύριοι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης ΠαντελίδηςΜαρίνος Σιζόπουλοςκαι Alekos Tryfonides – Αλέκος Τρυφωνίδης Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗ.ΠΑ. για να εξυπηρετήσουν τις Τράπεζες, θεώρησαν ορθό να καταθέσουν χθες 6/7/23 μια πρόταση νόμου που απαγορεύει στους ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ να παρουσιάζουν μελέτη και έκθεση στο δικαστήριο για να τεκμηριώνουν την ορθότητα των υπολοίπων των δανείων πριν την εκποίηση. Αυτοί που θέλουν να παρουσιάζουν τις μελέτες θα πρέπει, κατά την άποψη των τεσσαρων, να είναι ελεγκτές ή σύμβουλοι αφερεγγυότητας. (Βλέπε απόσπασμα πιο κάτω).

Και είναι άξιο απορίας, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας που μπορεί να είναι δικηγόρος στο επάγγελμα πως μπορεί να κάνει οικονομική ανάλυση και δεν μπορεί να κάνει ανάλυση ο οικονομολόγος;;;;

Οι ελεγκτές τόσα χρόνια γιατί δεν έκαναν αυτή την ανάλυση;;;;

Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν κάποιος είναι εμπειρογνώμονας και να δεκτει ή να απορρίψει την εμπειρογνωμοσύνη του, γιατί πρέπει να νομοθετηθεί ένας τέτοιος περιορισμός;;;;

Πόνεσε πολύ τα FUNDS και τις Τράπεζες που επιστρέφουμε τόσα λεφτά πίσω στους δανειολήπτες και με τις μελέτες μας σταματούν εκποιήσεις;;;;

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να προχωρήσει σε ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με τις άλλες προτάσεις για «στήριξη» των δανειοληπτών και καλώ εκείνες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι οι οικονομολόγοι έχουν ως καταρτιση την ικανότητα να είναι εμπειρογνώμονες και να ετοιμάζουν αναλυτικές εκθέσεις, να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη αναφορά με τροποποίηση της πρότασης.

Κατά τα άλλα επιφυλάσσω όλα τα νομιμα μου δικαιώματα για περιορισμο της επαγγελματικής μου ιδιότητας και όλων όσων επηρεάζονται από μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση και κάνω έκκληση και σε άλλους συναδελφους για συντονισμό.

Υ.Γ. Εδώ η πρόταση νόμου αυτούσια https://www.parliament.cy/…/23.02.064.069-2023%20%CE%9C…

Υ.Γ2. Διόρθωση ότι ο Ηλίας Μυριανθους δεν υπόγραψε την πρόταση αλλά ο Μαρίνος Σιζοπουλος

Σημείωση Bank.com.cy – Ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε τα εξής σε ερώτηση επί του θέματος: “εκ παραδρομης και λεκτικου λαθους δεν μπηκαν οι οικονομολογοι…..μην ανησυχειτε….θα διορθωθει….ευχαριστω για την επισημανση.”

THE LATEST

FOLLOW US

SUBCRIBE OUR NEWSLETTER